vrijdag 21 oktober 2011

Locloods Anjum I

In 1921 werd er in Anjum een locloods gebouwd, nadat de er brand was geweest in Stiens en er dus behoefte was aan een nieuwe loods. En natuurlijk is het handig om aan het eind van de lijn een loods te hebben om de eerste trein richting Leeuwarden gelijk te kunnen starten. Lang is de loods niet in gebruik geweest want in 1935 werd het vervoer gestopt en in 1942 werd het emplacement daadwerkelijk gesloopt.

De loods was geschikt voor 1 locomotief en bestond uit een stenen loods met mansarde kap, en een laag gedeelte met onderkomen voor het trein personeel dat overnachte.

Veel foto's van de loods zijn er niet te vinden, wel zijn er een aantal familiekiekjes waarbij op de achtergrond de locloods is te zien. In combinatie met de foto,'s die ik enige tijd terug maakte ter plekken is toch wel een goede reconstructie te maken van het gebouw. Tekeningen zijn wel zo handig maar aan de hand van kop en lagenmaat van het metselwerk, is het gebouw in de maat te zetten door de baksteen te blijven tellen. En als je nauwkeurig kijkt naar kleurverschillen in het metselwerk en of voegwerk zijn de posities van ramen en deuren ook af te leiden.





Locomotiefloodsen en tractieterreinen in Nederland 1839-1958, H. Waldorp/ J.G.C. van de Meene