dinsdag 24 december 2013

NFLS Bagagewagen

De NFLS had twee! bagagewagens in dienst. Deze zijn aangeschaft in 1902 voor 2543 guldens per stuk. Het waren varianten op de gesloten CHD wagen, de buiten maten van de wagen waren gelijk maar er ca 1/3 van de bak was bestemd voor de begeleider. Voorzien van twee raampjes, een deur en twee smalle uitkijkjes. Het compartiment stond in verbinding met het goederen gedeelte en was voorzien van gas verlichting en stoomverwarming en een vast bureau met postvakken en een stoel. De karakteristieke diagonalen zijn nu in een zijwand terecht gekomen en een kruis geworden. De wagen had een rem, op beide assen aan een zijde van het wiel?! De doorgaande stoomleiding verraad overigens dat deze wagens in geval van nood aan de personendienst kon mee doen.

Voor het model heb ik bij Taghotrain een etsplaat gekocht. De grootste aanpassing is de geperste balansen te vervangen voor het open type. Die zijn inmiddels getekend en laat ik etsen door Moog. Het etswerk ziet er scherp uit en zelfs aan het interieur is gedacht, postsorteerkast, bureau en stoel

DE NFLS 1-2 DP HSM 3001-3002 D NS 2261-2262 foto's van de wagen in NFLS uitvoering in Opkomst en ondergang van de noord-friesche lokaal-spoorwegmaatschappij blz. 424 in NS uitvoering in De Erfenis blz.84 Hieronder nog wat plaatjes van het Taghotrainmodel in de NS versie, de NFLS was grijs.

Geen opmerkingen: