zondag 19 juni 2011

NFLS stootheuvel



Als je genoegen neemt met een stootheuvel van de NdSM en die bouwt, dan kan het niet al te lang duren tot de in eerste instantie onvindbare informatie opduikt. En jawel, in het geschreven bestek voor de Locloods in Anjum staat ie beschreven. Het werk was omvangrijker als alleen de loods, het slopen van de deels afgebrande loods, het verplaatsen van het hoge bassin en het maken van wat spoor en een 1:9 en 1:7 wissel hoorde er ook bij. En nog een stootheuvel. De NFLS stootheuvel werd zoals verwacht gemaakt uit gebruikte dwarsliggers, maar was een stuk compacter; lager en korter.

Volgens het bestek (handig zakformaat, staand A5 formaat) blz 16 en 17, paragraaf 25:
''.... volgens te verstrekken teekening en nadere aanwijzing een stootheuvel te maken van grond met aan de voor- en zijkanten schoeiingen van gebruiktevdwarsliggers en aan de achterzijde taluds van 1 : 1 1/2, bovenvlak en talud af te dekken met 0,20 M dikte zwarte grond en zoden "
" Voor den te maken stoot euvel is noodig; te kantrechten en te stellen 40 stuks gebruikte grenen dwarsliggers"

Verder werd de stootbalk van gezaagd eiken 35x20 cm, 2 gordingen van gezaagd grenen 20x10 cm aan de zijkanten. Het geheel werd aan de bovenzijde afgewerkt met dekstukken van gezaagd grenenhout 20x3 1/2cm. Twee klossen van gezaagd eiken 0,45 M 20x15cm, ik denk dat deze op de stootbalk werden aangebracht om beschadigingen door buffers te voorkomen.
Verder wordt er nog gesproken over 100 KG gesmeed ijzer aan bouten, beugels enz, 10 kuub zand of grond, alles tweemaal in carbolineum Avenarius en den stootbalk in op te geven kleuren schilderen.

Ik heb van bovenstaande gegevens een tekeningetje gemaakt, waarbij ik uitgegaan ben van dwarsliggers met kopmaat 3x6mm. Het tekeningetje is in schaal 1:43,5.

Geen opmerkingen: