vrijdag 10 juni 2011

Werps modelbouw komt met een NFLS gesloten goederenwagen

Een nieuws berichtje tussendoor, Werps modelbouw komt met een messingbouwpakket van een gesloten goederenwagen in H0. Dat is natuurlijk niet mijn schaal maar het wagentje is wel in NFLS versie te bouwen.



Website Werps modelbouw:

Ex HSM CHD model 1879

De eerste wagens welke gebouwd werden aan de hand van dit type hadden nog houten dwarsverbindingen in het onderstel. Dit is later gewijzigd in een volledig metalen onderstel. Van dit type wagen heeft de NFLS ook enkele wagens in dienst gehad. Hoewel deze maatschappij geen bezit was van de Staatsspoorwegen waren deze wagens naast hun NFLS nummer ook nog eens uitgerust met een Staatsspoornummer en waren zij in tegen stelling tot de HSM ook voorzien van SS aspotten. In zekere zin dus een HSM wagen in Staatsspooruitvoering.

Ex HSM CHD Model 1910

Ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp waren er verschillende wijzigingen doorgevoerd. Zo is het o.a. het dak iets boller, zijn de vakken op de zijwand zijn anders ingedeeld en waren van een zwaarder onderstel met geperste asbalansen waardoor hun draagvermogen toenam. Ook verdwenen de diagonale verstevigingstrips op zowel de zijwanden als de kopwanden. De benodigde stevigheid werd voorstaan verkregen door geperste driehoeken in de hoeken aan te brengen. De Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal heeft een wagen van deze uitvoering in haar bezit gehad. Doordat de weverij het ‘Koninklijk’ droeg was de wagen op de deur voorzien van een Koninklijk wapen.

Geen opmerkingen: