zondag 5 januari 2014

NFLS ballastwagen

Naast enkele waterwagens had de NFLS een ballastwagen voor onderhoudswerkzaamheden in dienst. Deze wagen was overgenomen van de aannemer Brouwers en Bijlsma die betrokken was bij de aanleg van de NFLS lijnen. Waarschijnlijk had deze de wagen overgenomen van de HIJSM die de wagen had overgenomen van de Nederlandse Rhijnspoorweg-Maatschappij. Het was een eenvoudige wagen:
l.o.b. 7,2m, laadvermogen 10 ton, radstand 3,25m, vloeroppervlakte 13,2m2, inhoud 6m3. De wagen kwam in 1904 in dienst als NFLS 1 met als depotplaats vermoedelijk Stiens. Bij de HIJSM kreeg de wagen nummer 13646 en nadien bij de NS GZZ 172151. In 1938 was de wagen in depot Leeuwarden en eindigde in 1939 depot Hengelo.

Ondanks de summiere gegevens leek het mij leuk deze wagen te bouwen; uit de kenmerken zijn de hoofdmaten uit te rekenen. In combinatie met de leeftijd en de eenvoudige uitvoering uit die tijd is er wel een gok naar te maken. MK modelbouwstudio heeft al jaren in het H0 programma een messingkitje van zo'n type wagen.

H0 model van MK modelbouwstudio


In de kast met onvoltooide projecten lag nog een wagenbak in styreen. Na al die jaren niet krom getrokken en slechts éen mm te kort. Leuke basis om een modelletje van te maken. Aangezien de exacte gegevens ontbreken worden de details zo goed mogelijk ingevuld. Kenmerkend voor deze zand/grindwagentjes zijn natuurlijk de langskleppen van de bak( 2-deling) vandaar de versteviging in het midden van de bak. Open balansen en nietenband van Moog helaas niet op voorraad, dus wordt vervolgd.





Geen opmerkingen: