woensdag 8 januari 2014

NFLS veewagen met remmershuis

Een van de (weinige) successen van NFLS waren de speciale veetreinen op vrijdag naar de markt in leeuwarden. Speciaal hiervoor had de NFLS veewagens aangekocht. Bij het latere werkspoor  werden 10 wagens gebouwd, waarvan twee met een remhuis. net als het overige materieel was ook dit type gebaseerd op het HSM type.

HSM veewagen, met remhuis (open versie)


met remhuis:
NFLS FO 601-602, HSM 5490-5491, NS 70774-70775

zonder remhuis:
NFLS FO 651-658, HSM 5492-5499, NS 70571-70578

Na de tweede wereldoorlog gingen de wagen langzaam maar zeker buitendienst. Een wagen werd verkocht aan P Smits voor het vervoer van beenderen. Deze hield het vol tot 1951.


de HSM veewagen maakt een proefrit op de opendag van Blokpost Nul


In het verleden had ik een HSM veewagen met remhuis gebouwd uit styreen. Voor de bouw klik hier. Op enkele details na stond deze al een tijdje op de plank. De keus was snel gemaakt om deze te wijzigen naar een NFLS versie, gelijk een stok achter de deur om de laatste details aan te brengen. Ook werden de lange treeplanken afgenomen en vervangen door korte messing exemplaren. De spaakwielen werden vervangen door dichte exemplaren en de HSM aspotten door SS aspotten. Wat nog rest zijn de remspindel en remhuissteunen en de sluithaak van de deur.

onderstel met nieuwe treden

lange treeplanken verwijderd en gaatjes dicht gemaakt


enkele handgrepen op bak en deur verwijderd

treden op kopwand en grepen aangebracht

Geen opmerkingen: