woensdag 29 april 2009

Anjum, goederenloods



Voor de opslag van goederen was er een vrijstaand houten gebouw. Het is een vrij makkelijk ding om te maken in model. De afmeting is 6 bij 4 meter met een zadeldak.


vergelijkbare loods bij St. Anna-Parochie


Voor het model ben ik begonnen met de hoofdvorm uit 3mm foamboard. Dit is lekker stabiel basismateriaal en je kunt het gewoon met houtlijm verlijmen. Kopspelden zijn handig om wanden tijdelijk vast te zetten. Het gebouwtje heeft twee grote ramen in de kopgevels dus die snij ik er alvast uit. Daarna beplakken met Evergreen plankenplaat (V-groove 3,6mm). De sparingen voor de kozijnen natuurlijk netjes laten samenvallen met de planknaden. Aan de onderzijde een strook van 2 rijen baksteenplaat, en vanaf 2,5m hoog vertikale delen die per deel eindigen in een punt. Dit is bitter oudhollansche handwerk, kartelschaar werkt niet. In het echt was het waarschijnlijk net zo'n fijne klus. Destijds waren hier ook tegenstanders van. De oosterijkse architect Adolf Loos schreef hierover in 1908 "Ornament und Verbrechen". Dit zou het begin zijn van andere tijden. Overigens was de vergelijking met Papoea's en tatoo (onrnamenten) als onderontwikkelde volken minder geslaagd
Op de foto's het gebouwtje in aanbouw, hier en daar missen nog wat onderdelen. Grote vraag voor het schilderen zijn de kleuren....wordt vervolgd.



1 opmerking:

Frits zei

Wat was de laatste datum dat er hier nog iets nieuws te lezen was? ....zoiets van april.

Al ruim 2 maanden zit er iemand niet te bouwen, maar andermans blog te lezen.
dat komt in het grote boek van Sinterklaas.