zondag 12 oktober 2008

HSM Causarius-Wesp / NS 6700 in styreen

In de diverse modeltreinbladen hebben artikeltjes gestaan hoe een ezeltje zelf te bouwen. Hiervoor werd meestal een Fleischmann Anna als donorloc gebruikt, maar altijd in de schaal h0. Dus dan nu eentje in de schaal Nul, 1:43,5.
Via via heb ik wat tekeningetjes weten te bemachtigen en met behulp van autocad wordt er een uitslag gemaakt van de wanden en vloerplaat. Oorspronkelijk was de keuze voor deze lok gemaakt op de radstand, de aandrijving zou dan mooi van een oud Lima lokje gemaakt kunnen worden. Maar het lokje had z'n beste tijd al wel gehad en de motor paste niet helemaal mooi in de ketel, dus de aandrijving zal zelf gebouwd worden. Waarschijnlijk een vaste, aangedreven as en een as gecompenseerd



de tekening laat zien dat het voorbeeld grofweg in drie series/ uitvoeringen zijn geleverd, korte en lange schoorsteen, ketellengte idem en net iets andere maten voor het frame. Wel iets om even in de gaten te houden. De beste tekening heb ik van de laatste serie, dus die wordt gebouwd. Voor de naam blijft dan over:
bouwjaar 1889:
199 Reiger/ NS6737
200 Sijsje/ NS6738
201 Tortel/ NS6739
202 Vink/ NS6740
203 Wesp/ NS6741

Eerste foto van het lokje in aanbouw:
De eerste wandjes staan, al moeten er nog diverse strips en klinknageltjes verschijnen. In de kasten aan de zijkant zijn strippen bladlood aangebracht.


Geen opmerkingen: