Het is een ware hype, buffet en restauratie rijtuigen ombouwen !
Eerst de krokettenkar van Tom , een van Rees Cees, restauratie van Edwin actie op beneluxspoornet, stuk of 100 in h0, kortom zonder zo´n ding hoor je er niet meer bij.
Duurde even voor ik een Rivarossi te pakken had maar eenmaal in de werkplaats kon ik het niet laten hieraan te beginnen.
De lol zit ´m ook een beetje in het vakantiegevoel van toen, als klein ventje met de trein naar italie. Leuke info over vakantie treinen en de rijtuigen op http://www.vakantietreinen.com http://www.martijnhaman.nl
Vinden sommige de beige-bruine kleur oerlelijk, wat dacht van het interieur! beige, bruin, drukke patronen, tapijt op de wanden en een kunstwerk boven de dansvloer
Om het interieur een beetje te kunnen zien heb ik gekozen voor de 51 84 88-80 006-2, deze had behoorlijk wat ramen zodat het interieur bouwen zin heeft.
In 1978 nam de NS van de DB zeven ligrijtuigen over uit 1953 die werden verbouwd tot buffetrijtuig. De aanschaf vond plaats op initiatief van de B.V. Biljettencentrale, een dochteronderneming van NS die voor een aantal Nederlandse reisbureaus vakantietreinen liet rijden. De aanschaf van de rijtuigen werd veroorzaakt door de noodzakelijke vervanging van de op dat moment nog gebruikte restauratierijtuigen van de DSG, die voor een deel nog van vóór 1940 dateerden. De oplossing werd gevonden in de aankoop van de ligrijtuigen die de reisorganisaties Touropa en Scharnow aan het einde van de jaren vijftig hadden gekocht. Dit materieel was in goede staat en kon tot bufetrijtuig worden omgebouwd.
Aanvankelijk werden de rijtuigen in creme- rood geschilderd waardoor de rijtuigen al snel krokettenkar als bijnaam kregen. Later werden de rijtuigen in de NS huisstijl overgeschilderd.
De firma Jansen te Bergen op Zoom zorgde voor de verbouwing. Het interieur werd gebouwd door het interieurbedrijf Meuviso te Breda. Bij deze verbouwing werd de Duitse binneninrichting bijna geheel uitgebroken. Wat bleef was een ruimte voor het dieselaggregaat, een dienstruimte met couchettes en een wasruimte ten behoeve van het dienstdoende personeel.
Aan de andere zijde van het rijtuig werden een keuken met koelcel en twee ruimten voor de opslag van voorraden ingericht. In het buffetrijtuig resteert een ruimte van 8 x 2 meter, waar gedanst kon worden op het gehoor van een geluidsinstallatie.
Het eerst verbouwde buffetrijtuig had bijna geen ramen. Dit gaf een zeer sombere indruk, waardoor besloten werd de volgende rijtuigen bij de ombouw meer ruiten te laten behouden. Behalve dat nu de ramen in de buitenwand naast de beide korte zijgangen aan de kopeinden van het rijtuig behouden bleven, ook in het middengedeelte van de andere buitenwand zijn ramen blijven bestaan. Uiteindelijk hebben wat betreft de raamindeling bij de 7 rijtuigen 4 uitvoeringen bestaan.
De 51 84 88-80 006-2 is niet, zoals op diverse plaatsen wordt gemeld, als plukrijtuig voor rijtuig 51 84 88-80 007-0, maar 'zoekgeraakt' na een retourzending beddengoed aan DSG. De bedoeling was dat het rijtuig naar Nederland terug zou komen, waarna het gesloopt zou worden maar dat is nooit gebeurd. Het rijtuig kwam niet verder dan het emplacement Duisburg Hbf, waar het geruime tijd heeft gestaan. Daar was het midden jaren negentig zelfs te zien samen met de met de 51 84 88-80 007-0. Later stond de 51 84 88-80 006-2 een tijd in Linz am Rhein en tenslotte in Kalenborn. Het in slechte staat bevindende rijtuig is tenslotte eind 2004 gesloopt bij de firma Steil.
tekst, foto's en tekeningen Martijn Haman
Eerst de tekeningen in de juiste schaal printen en dan de puzzelen met de ramen. Bottleneck zijn de vier smalle ramen,dat zijn er net genoeg. Nadat ruimte is gemaakt voor de juiste plaats van de ruimte ziet het rijtuig er zo uit. Er is gekozen om zoveel mogelijk wand te laten staan om de wagenbak ´verband´te laten houden.
Afzonderlijke raamsecties worden vooraf langs de lineaal gelijmd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten